Jump to content
John Kouraklis

IDE can not create ancestor TFrame

Recommended Posts

Hi,

all of the sudden, my IDE throws an error that it can not create the ancestor form (frame).

 

I've got a base frame TBaseFrame and another frame inherits from it. When I try to open the frame in the IDE, I get the error message but the application runs and fine.

 

I tried to remove and readd the frame but still the problem exists.

 

Any suggestions?

 

Share this post


Link to post

I'm wondering if I'm the only one who gave up many years ago using frames because of the buggy IDE.

Share this post


Link to post

Can you still open the ancestor frame in the form designer?

 

Several times a week, my IDE somehow corrupts itself so that the form designer does no longer work for inherited frames. I then load a backup of my registry for HKCU\Software\Embarcadero\BDS\17.0 and everything is fine again for the next few days. I'm on 10 Seattle.

 

Apart from that, it sometimes also just corrupts the DFM files for a frame. Your version control should be able to show you what happened.

Share this post


Link to post

Can you upload the dproj file of that project?

Share this post


Link to post

No, I was not able to open the ancestor frame. I could see the code but not the design.

 

So, I totally removed the frame, created a new one and added the code again.

 

Very annoying and I don';t feel very confident tbh but I use frames all the time. They are very convenient no matter what

 

@Uwe Raabe Sorry, that's difficult. Thanks anyway

 

@Der schöne Günther How do you keep backups of the registry? Manually or you use some kind of script/app?

Share this post


Link to post

In that case, can you check if the dproj files contains the FormType and DesignClass entries for those frames?

Share this post


Link to post
5 hours ago, Der schöne Günther said:

then load a backup of my registry

 

Might be a good idea to run Beyond Compare to see the difference between the key and reg file before you do that the next time.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Posted (edited)

I have never done that but thank you for encouraging me!

I just found out that, at least in my special case, the IDE runs into this error when you

  1. Are using the form designer
  2. Edit -> Hide non-visual components (Ctrl+H)
  3. Close the project

After that, the registry path

HKEY_CURRENT_USER\Software\Embarcadero\BDS\17.0\Form Design
has
"Show NonVisual Components"="False"
 
This appears to be deadly. Just setting this value back to "True" makes my RAD Studio work again. I am on Delphi 10.0 Seattle. Not sure if it also affects other versions.

 

Edited by Der schöne Günther
  • Like 2

Share this post


Link to post
6 hours ago, Der schöne Günther said:

Delphi 10.0 Seattle

Funny I still have a reg file from when I used Seattle:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Embarcadero\BDS\17.0\Form Design]
"Show NonVisual Components"="True"

Since it was never changed to include Berlin that must have been fixed.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×