Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'rio'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Delphi Questions and Answers
    • Algorithms, Data Structures and Class Design
    • VCL
    • FMX
    • RTL and Delphi Object Pascal
    • Databases
    • Network, Cloud and Web
    • Windows API
    • Cross-platform
    • Delphi IDE and APIs
    • General Help
  • Delphi General Discussions
    • Tips / Blogs / Tutorials / Videos
    • Delphi Third-Party
    • Job Opportunities / Coder for Hire
    • I made this
  • Software Development
    • Project Planning and -Management
    • Software Testing and Quality Assurance
  • Community
    • Community Management

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Delphi-Version

Found 16 results

  1. sjordi

    10.3/10.4 Debug iOS?

    Hi, Just tried to debug an iOS app from within the IDE but when launched on the iPhone, all breakpoints are marked as invalid and the app doesn't stop on any of them. Even an empty app with a breakpoint in FormCreate doesn't work.The Events window says Module Load: dyld. No Debug Info. Base Address: $0000000104D8C000. Process Project1 (1774) Module Load: Project1. Has Debug Info. Base Address: $0000000102D34000. Process Project1 (1774) No Debug Info for dyld... Am I missing something? Thanks for any clue. (I'm in Debug mode of course, not Release) Xcode 11.5 and iOS SDK 13.5
  2. I did the installation of Delphi 10.3 Rio on a Windows Server 2008 R2 virtual machine, the installation occurred correctly but I'm having interface problems. Several parts of the screen are not drawn correctly, being necessary to click with the mouse on the object inspector for it to be drawn, for example, etc. The welcome page draws perfectly, but if i create a new VCL application some of the panels are not drawn, the process bds.exe keep consuming 20~25% CPU with a VCL Blank Application. Can someone help me?
  3. Hello, I was developing a mobile application for my school, I were using Delphi Rad Studio Rio 10.3. Here is brief description what application is doing: in some editboxes user adds data -> proceed to next tab On second tab user is choosing video that he wants to preview, while video is playing he is clicking some buttons to mark duration of some activities on video that he loaded ... After that i am making a PDF report and saving to storage. I made whole application and it is working great, problem is that I used this library for slowing down video preview -> https://github.com/Zeus64/alcinoe i had some issues with this library ( most of them were configuration issues ) but at the end I managed to resolve all of them and make my app. So why I used this library? Answer is that it had option to set speed preview of video. Before I started using this library i was trying for a few days to implement this -> https://stackoverflow.com/questions/18526336/playback-video-in-slow-motion-in-android check answer from " karanatwal.github.io " Problem was that I didnt know how to rewrite this android code into delphi FMX code : videoview = (VideoView)findViewById(R.id.videoview); videoview.setVideoURI("Your Video URI"); videoview.setOnPreparedListener(new MediaPlayer.OnPreparedListener() { @Override public void onPrepared(MediaPlayer mp) { //works only from api 23 PlaybackParams myPlayBackParams = new PlaybackParams(); myPlayBackParams.setSpeed(0.5f); //here set speed eg. 0.5 for slow 2 for fast mode mp.setPlaybackParams(myPlayBackParams); videoview.start();//start your video. } }); So now I would like to rebuild my application and exclude this " alcinoe " library cuz I use it only for setting playback speed.. Can somebody help me rewriting this to a delphi code ? Thank you EDIT: I will later post code snippet of how i retrieve path of video and how i load it, code is not that great because it was one of my first projects but maybe it will help someone who reads this.
  4. A.M. Hoornweg

    Rio and MDI Applications

    Hello all, my most important application, a big beast I've been working on for almost two decades and which I must maintain/support indefinitely, is an MDI application. The program offers 50+ different views and editors and the users (working on oil rigs) usually have a handful of these MDI child windows open simultaneously. The program can optionally run in SDI mode but nobody does that - it only clutters their desktop and they must have other applications (such as Word and Excel) open at the same time. A MDI window also has the advantage that you can quickly drag the whole thing (with all child windows) to a different monitor if it gets in the way. It is currently built using Delphi XE. I already had high-dpi awareness V2 working usably (don't ask - it took tons of hacks and sleepless nights) but since I expected native high-dpi support to come to Delphi some day, all those hacks can be automatically disabled with an IFDEF. So now I'm trying to migrate this application from Delphi XE to Delphi Rio. I can compile and run it successfully, but unfortunately Embarcadero chose to not support high-DPI in MDI applications and the visual result is really disappointing. MDI child windows are now unusably small on a high-resolution monitor. I can't force the SDI application model through my users' throats so I must either get this DPI awareness to work properly on Rio or stick with Delphi XE. Sure I could write some flags into the Windows 10 registry to make the whole application non-DPI aware, but that's not a satisfactory solution. I had DPI-awareness working and now I'm losing that. Any ideas on how to solve this?
  5. I use Rio for Android developement. It creates my app which is already available in the playstore but i think something is wrong with Rio when it creates the output with project configuration changed to appstore. @Marco Cantu are there any limitations known when it comes to 32/64bit and services with Rio? In "developement" everything works very good (api target 26) but when app is published to google playstore and i install it from there, none of the services can be started and also logcat does not show anything. Thanks for some tips / hints.
  6. We've implemented InAppPurchases, it works but if the user buyes a 12 months subscription on finsih i get this error is returned in "OnError" as tFailureKind.Purchase: IabResult: IAB gab keine purchaseData oder dataSignature zurück (response: Unbekannter Fehler) But Google says purchase is successful. I see the subscription activated. If i do a InAppPurchase.QueryProducts the product is listed as activated. Is someone using this with Rio and working? Is there any other component available than the integrated from embc. Such a base-function should work out of the box but does not.
  7. Goal: I have configured my app to be opened by some links in iOS, like myapp://lala (using custom scheme), or https://myapp.com/c/lala using universal links, and is already opening my app, but i need to know which url that opened my app. (There is even a tutorial in FMX Express) Problem: I'm trying to handle incoming url from my ios app unsuccessfully. On iOS this should be done by capturing event TApplicationEvent.OpenURL like: procedure TipUrlHandler.ApplicationEventMessageHandler(const ASender: TObject; const AMessage: TMessage); begin case TApplicationEventData(TApplicationEventMessage(AMessage).Value).Event of TApplicationEvent.OpenUrl: HandleUrl(TiOSOpenApplicationContext(TApplicationEventData(TApplicationEventMessage(AMessage).Value).Context).URL); else end; end; Mas o TApplicationEvent.OpenUrl nunca é chamado. So I checked the class TApplicationDelegate in the unit FMX.Platform.iOS.pas in which the TApplicationDelegate.applicationOpenURLWithOptions function should be called every time the app is opened by a url as Apple documents: https://developer.apple.com/documentation/uikit/uiapplicationdelegate/1623112-application?language=objc class function TApplicationDelegate.applicationOpenURLWithOptions(self: id; _cmd: SEL; application: PUIApplication; url: Pointer; options: PNSDictionary): Boolean; So I went to check if the applicationOpenURLWithOptions method is being added correctly in TApplicationDelegate.CreateDelegateMetaClass: class procedure TApplicationDelegate.CreateDelegateMetaClass; begin ... // Opening a URL-Specified Resource if TOSVersion.Major >= 9 then class_addMethod(DelegateClass, sel_getUid('application:openURL:options:'), @applicationOpenURLWithOptions, 'B@:@@@@') else ... end; And then I was able to prove it wrong! The number of arguments declared is wrong, as the correct one should be B@:@@@ Then I made the modification to FMX.Platform.iOS.pas, being as follows: class procedure TApplicationDelegate.CreateDelegateMetaClass; begin ... // Opening a URL-Specified Resource if TOSVersion.Major >= 9 then class_addMethod(DelegateClass, sel_getUid('application:openURL:options:'), @applicationOpenURLWithOptions, 'B@:@@@') else ... end; But the TApplicationDelegate.applicationOpenURLWithOptions function is not yet called. What is wrong? @EDIT Sorry! It is working for custom schemes like "myapp://lala" (with or without the correction in FMX.Platform.iOS.pas) but it is not working for universal links like https://myapp.com/c/lalala. Although I have already configured the universal link correctly and when I click on this universal link, the iOS open my app, but the url can't be handle with TApplicationEvent.OpenUrl, but I discovered that the handling of incoming url of a universal link is different: Handling Universal Links
  8. Hi, i know that Rio does not support below API16 but we have some older apps for industrial devices we need to update them. They were programmed with Tokyo with a lot of problems and i want to test them with Rio. Rio is installed on a new VM so i want to know if someone has get it work to compile apps for api level 16 / android 4.1.1 with Rio.
  9. microtronx

    Android Service using local sqlite DB

    As in different old topics written, it is still not possible to have a android service with a tfdconnection or a tsqlconnection on it. The service is not starting any more, you use this. Here's a link: https://forums.embarcadero.com/thread.jspa?threadID=229761 But what can we do? Is there a known solution? I'm not able to find one. Have tried to create all components in service's code but still, i don't even get a log entry that means the service still can't be created and the app hangs on trying to start the service. Anone out there who can give some tips?
  10. Hi, I'm trying to build a webservice using Overbyte ICS THTTPAppServer component, i plan to run it as a windows service, i've setup the windows service but got problem when trying the AddGetHandler, the class to handle the request seems not recognized. It failed on line : 948 : TMyHttpHandler(Proc)(FLags); on file OverbyteIcsHttpAppServer.pas. It cause access violation. My Setup is the usual windows service template, and i run the HTTPAppServer on serviceStart event The webserver is working, i'm trying using the FHTTPServer.AddGetAllowedPath('/', afBeginBy); routine and it can handle the request Problem only when try to access the URLHandler. so is it possible to make HTTPAppServer as windows service? And how to setup it correctly Thank you
  11. Hello, I am using Delphi 10.3.2. There is that Delphi7 project which uses over 200 units and forms. I am asked to migrate it to Delphi Rio. There are some components used for skinning that will be removed during migration. Other than this, code is mostly compatible. However, I cannot have a good compile. I get one of below errors too frequently that it gets a person fed up. Consider each line as an error returned after a different compile Could not create output file 'DCU-DEBUG\xyz.dcu' File not found: 'UnitMainForm.pas' File not found: 'UnitLogin.pas' File not found: 'UnitSalesEntry.pas' File not found: 'ERP.dpr' I am sure all these files exists. I did not copy-paste them. Used SVN to have all files in my computer. Removing all add-ons, even IdeFixPack and problem still exists. Files are on an SSD drive and there is plenty of free space on that drive. "DCU-DEBUG" folder is writable by Delphi. I do not have any errors reported by Delphi when closing (tested to see if some memory leaks or similar). I failed to find a fix for that problem and asking in here in case someone else might faced that before and can suggest a solution. Thanks & regards, Ertan
  12. Using a VCL Style, I'm trying to customise the background colour of TStringgrid objects. The empty part of the grid that contains no cells. At present the background is rendering white - and I'd like it to render a different colour. The Bitmap Style Designer lists a Grid object, which contains a single Fixed (TSeBitmapObject) item, but nothing relating to painting the background of the grid control. How can I determine which item(s) in the Bitmap Style Designer relate to all aspects of drawing a TStringgrid control?
  13. Hello, I have attached a project for re-production of my problem. When Windows scale is set to something higher than 100%, compiled exe display main form visible behind login form while login form is displayed as "ShowModal" in main form's OnCreate() event. I have worse problems further in my production application like complete freezing of application in other forms. However; - Delphi 10.2.3 generated EXE does not have that problem at all. - Delphi 10.3 exe does not have that problem (and any of other problems in my production application) if scaling set to 100% in Windows settings. I would like if someone else can confirm that is actually a problem of Delphi 10.3 Rio. I appreciate if anybody can suggest a solution/workaround. Thanks & Regards, Ertan Delphi10.3_forms.zip
  14. masteryoda

    DBExpress on Linux

    Hello, Can we use DBExpress on Linux platform? I am getting "E2202 Required package 'dbexpress' not found" error when I set target to linux. There are some .dcp files for other platforms such as win32, win64, osx32 and even for android and ios but I can't find any linux related file :) Also there is a file named bpldbexpress260.so in binlinux64 folder, so it must have been compiled before the ISO file released. Could some files be missing in Delphi 10.3? Can you suggest any solution? PS: I already checked all three December 2018 patches for Delphi 10.3 Rio @Marco Cantu
  15. Wij zijn op zoek naar een nieuwe aanwinst voor ons ontwikkel team in Oosterwolde. Syntri ontwikkelt een ERP systeem voor de maakindustrie, waarbij proces en workflow centraal staan. - Delphi 10.3 Rio VCL - iOS en Android ontwikkeling in Firemonkey - REST Api Vacature Software Ontwikkelaar
  16. Hi, I'm trying to get my components, packages and units running under Delphi 10.3 Rio. Currently I'm stumbling over CCR.EXIF (latest revision 1.5.1), the set of units to read and manipulate EXIF header data and such in images. The compiler throws a E2574 in the unit CCR.Exif.IPTC.pas at this place: unit CCR.Exif.IPTC; interface uses Types, SysUtils, Classes, {$IFDEF HasGenerics}Generics.Collections, Generics.Defaults,{$ENDIF} {$IFDEF VCL}Jpeg,{$ENDIF} CCR.Exif.BaseUtils, CCR.Exif.TagIDs, CCR.Exif.TiffUtils; type TIPTCStringArray = type Types.TStringDynArray; //using 'type' means the helper defined below will only apply to it {$IFDEF XE3+} TIPTCStringArrayHelper = record helper for TIPTCStringArray class function CreateFromStrings(const Strings: TStrings): TIPTCStringArray; static; function Join(const Separator: string): string; end; {$ENDIF} In line 11 of this excerpt the compiler throws a E2574 ("Instantiated type can not be used for TYPE'd type declaration") about the use of "type" for this declaration of TIPTCStringArray, which shall extent TStringDynArray with a recordhelper. This error doesn't occur with any compiler prior to Rio. When I leave out the "type" it compiles fine. I'm not an expert on generics and such, so I'm not sure what consequences it has to just leave out the "type" (in contrary to the authors intent according to the comment). Has anyone a better idea what to do here?
×